Tym razem proponuję Czytelnikom coś dla podniebienia i
żołądka ……..
Składniki (4 porcje):
1 pęczek szparagów
4-5 ziemniaków
3 żółtka
1 szklanka śmietany co najmniej 18%, ale najlepiej 30%
starty parmezan lub inny ser żółty
natka pietruszki, sól, pierz
pierś z kurczaka (niekoniecznie)
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy przez
ok. 10 min. w osolonej wodzie, po wystudzeniu kroimy na grube plastry. Obrane
szaragi kroimy tak, by otrzymać kawałki o dł. 4 – 5 cm i odgotowujemy je przez
minutę w osolonej wodzie. W wersji z kurczakiem – pokrojoną w kostkę pierś
podduszamy na łyżce oleju przez ok. 3 minuty. Wszystkie w/w składniki
wychładzamy, a w tym czasie naczynie żaroodporne lub małą blachę do pieczenia
smarujemy delikatnie masłem lub innym tłuszczem.
Na spodzie naczynia układamy
podgotowane ziemniaki, na nie kładziemy kawałki piersi (w wersji z mięsem), a
następnie szparagi. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną
solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do
ścięcia się masy żółtkowej ok. 20 min. w temp. ok. 180oC. Upieczoną
zapiekankę posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. Gotową
zapiekankę wkładamy jeszcze na 15 min. do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Smacznego życzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz