niedziela, 6 maja 2012

Zapiekanka szparagowa


Tym razem proponuję Czytelnikom coś dla podniebienia i żołądka ……..

Składniki (4 porcje):
1 pęczek szparagów
4-5 ziemniaków
3 żółtka
1 szklanka śmietany co najmniej 18%, ale najlepiej 30%
starty parmezan lub inny ser żółty
natka pietruszki, sól, pierz
pierś z kurczaka (niekoniecznie)

Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie, po wystudzeniu kroimy na grube plastry. Obrane szaragi kroimy tak, by otrzymać kawałki o dł. 4 – 5 cm i odgotowujemy je przez minutę w osolonej wodzie. W wersji z kurczakiem – pokrojoną w kostkę pierś podduszamy na łyżce oleju przez ok. 3 minuty. Wszystkie w/w składniki wychładzamy, a w tym czasie naczynie żaroodporne lub małą blachę do pieczenia smarujemy delikatnie masłem lub innym tłuszczem.
Na spodzie naczynia układamy podgotowane ziemniaki, na nie kładziemy kawałki piersi (w wersji z mięsem), a następnie szparagi. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawioną solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia się masy żółtkowej ok. 20 min. w temp. ok. 180oC. Upieczoną zapiekankę posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. Gotową zapiekankę wkładamy jeszcze na 15 min. do wcześniej nagrzanego piekarnika.  

Smacznego życzy

Obserwatorka I (Pierwsza)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz